uprawy

OWOCE
Borówka wysoka   9,5 ha
zwana też amerykańską, to krzew z rodziny wrzosowatych. Dorasta do wysokości 2 m. Ma odporne na mróz kwiaty (szkodzi im dopiero temperatura -7 st.C). Owoce są niebieskie z jasnym zielonkawobiałym miąższem, dojrzewają nierównomiernie, co oznacza, że z jednej rośliny można je zbierać przez mniej więcej dwa tygodnie. Zawierają: cukry, witaminę C, antocyjany i dużo pektyn, regulujących poziom cholesterolu i wchłaniających substancje toksyczne. Pomagają

w leczeniu biegunek, wpływają korzystnie na wzrok. Borówka wysoka jest odporna na choroby i szkodniki, nie wymaga więc oprysków i mamy zdrowe „ekologiczne” owoce.
Sadzonki borówki należy kupić w sprawdzonej szkółce, co daje gwarancję, że nabywamy zdrowe rośliny konkretnej odmiany. Zazwyczaj są to rośliny dwuletnie, mające już dobrze rozwinięty system korzeniowy. Takie sadzonki łatwo się przyjmują i zaczynają owocować w następnym roku.

Malina
Jest uprawiana jako krzew owocowy. Jej uprawa jest w Polsce dość rozpowszechniona. W uprawie znajduje się szereg odmian uprawnych będących mieszańcami międzygatunkowymi. Forma typowa i liczne odmiany owocują na pędach dwuletnich, od niedawna istnieją w uprawie odmiany owocujące na pędach jednorocznych.

Porzeczki czarne, białe i czerwone

Dojrzewają w końcu czerwca i pierwszej połowie lipca

 

Agrest

 

Dojrzewa w lipcu

Aronia

 

Dojrzewa pod koniec września

Truskawki

Corocznie z własnych sadzonek dosadzamy trzy nowe zagony 100 metrowej długości, pozostawiając tylko uprawy roczne i dwuletnie.

Jabłonie

Grusze

Śliwy

Czereśnie

Wiśnie

Orzechy laskowe

Orzechy włoskie

 

Pomidory,

Ogórki

Buraczki,

 

Marchew

Pietruszka

Cebula

Cukinia

Dynia

Seler

Por

Szczypiorek

Lubczyk

Mięta

Kapusta biała

Kapusta czerwona

Papryka

jweiouwiueiuweiuwiueiuwieuw